16/6/2022

Welk formaat zonnepaneel moet ik kiezen?

Deel dit artikel

Alles wat u moet weten over de verschillende afmetingen van fotovoltaïsche panelen in België

In België wendt het merendeel van de bevolking zich tot het gebruik van fotovoltaïsche panelen. Bovendien nodigt de regering hen daartoe uit door verschillende premies aan te bieden die hen in staat stellen deze gemakkelijker te installeren. Maar voordat u een fotovoltaïsch paneel in België koopt, moet u de afmetingen ervan kennen. Inderdaad, op de markt bestaan zonnepanelen in verschillende afmetingen en de geproduceerde elektriciteit hangt er sterk van af. De keuze moet worden afgestemd op de behoeften van het huishouden en de oppervlakte van het dak waarop het paneel zal worden geïnstalleerd. Meer informatie over de grootte van het Belgische zonnepaneel vindt u in deze gids.

Fotovoltaïsche panelen in België

In het algemeen hebben fotovoltaïsche panelen in België een standaardgrootte. Ze meten 1,6 of 1,7 m bij 1 m, en hun dikte ligt tussen 35 en 50 mm. Hoe groter de zonnepanelen, hoe krachtiger ze zijn. Dit betekent dat er kleine, middelgrote en grote fotovoltaïsche panelen zijn, maar kleine panelen worden niet echt aanbevolen voor consumenten.

Vind wat je nodig hebt in recordtijd. Wie kan beter de beste leverancier van zonnepanelen in Wallonië kiezen. Het is een waar genoegen u te begeleiden, neem zo snel mogelijk contact met ons op via +32 2 899 51 97

Kenmerken en soorten

Om over zonnepanelen te kunnen praten, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee soorten zonnepanelen: 

  • Fotovoltaïsche zonnepanelen: om elektriciteit te produceren
  • Thermische zonnepanelen: voor verwarming

Om het energieverbruik van een huishouden te optimaliseren, zijn fotovoltaïsche zonnepanelen de ideale oplossing. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen en het rendement van de installatie varieert naargelang het gekozen model. In België zijn de twee meest aanbevolen fotovoltaïsche panelen voor huishoudelijk gebruik :

  • Het monokristallijne fotovoltaïsche zonnepaneel, d.w.z. vervaardigd uit één stuk silicium en met een zwart en grijs uiterlijk. Het is het meest efficiënte model op de markt, maar ook het duurste voor huishoudelijk gebruik. Deze elektronen stromen vrij en produceren een rendement tot 20%. 
  • Het polykristallijne fotovoltaïsche zonnepaneel bestaat uit talrijke zonnecellen die worden gevormd door verschillende stukjes silicium in vierkante vormen. Dit betekent dat de elektronen slechts nauwe ruimtes hebben om te bewegen. Dit vermindert het rendement van dit type paneel (tussen 14 en 18%).

Operatie 

Hoe meer zonnepanelen rechtstreeks zonnestraling opvangen, hoe efficiënter ze zijn. Dit betekent dat hun positionering van grote invloed is op hun efficiëntie. In het begin bereiken de zonnestralen de panelen. De panelen zullen ze de hele dag absorberen. Vervolgens activeren de opgevangen stralen de fotovoltaïsche cellen om elektronen vrij te maken van atomen in de geleidende plaat. De beweging van deze elektronen creëert de elektrische stroom. Dit type elektriciteit is een gelijkstroom die moet worden omgezet in een wisselstroom om het huis van stroom te voorzien.

Afmetingen, grootte en vermogen van een fotovoltaïsch paneel

In het algemeen zijn er drie maten fotovoltaïsche zonnepanelen op de markt: 

  • Het kleine formaat: 1,58 m x 0,81 m, met een vermogen van 190 tot 215 wattpiek.
  • De middelgrote of standaardgrootte: 1,65 m x 1 m, met een vermogen tussen 245 en 270 wattpiek.
  • Het grote formaat: 2 m x 1 m en met een vermogen van 270 tot 300 wattpiek.

In België is het meest voorkomende fotovoltaïsche paneel op de markt en de gemiddelde grootte is 1,65 x 1 m. De keuze van de juiste paneelgrootte voor een huis hangt af van de beschikbare oppervlakte voor de toekomstige installatie. Daarbij moet rekening worden gehouden met de kenmerken van het huis: meer of minder zonnig, schaduwrijk of niet, met een hellend of plat dak.

Hoeveel fotovoltaïsche panelen heeft een huis nodig om autonoom te zijn?

Een zelfvoorzienend huis met elektriciteit is een aanrader voor wie in een zonnige streek woont. Maar eerst moet het aantal benodigde panelen worden berekend. Dit hangt af van het oppervlak van het dak dat kan worden bedekt. In het algemeen kan een standaardwoning 12 panelen herbergen op een oppervlakte van 19 tot 20 m².

Criteria voor de keuze van een fotovoltaïsch paneel België

Naast de grootte moet rekening worden gehouden met de volgende criteria alvorens een fotovoltaïsch paneel in België te kopen: 

  • Zijn type: mono- of polykristallijn
  • Zijn vermogen (in watt, W) onder standaard testomstandigheden
  • Het rendement (in %): de hoeveelheid zonne-energie die wordt omgezet in bruikbare elektriciteit.
  • Zijn vermogenstolerantie
  • Zijn temperatuurcoëfficiënt
  • Grootte en gewicht: afhankelijk van het oppervlak en de sterkte van het dak
  • Productgarantie op apparatuur: tot 25 jaar
  • Vermindering van de prestaties: rendementsverlies van 2 tot 3% na één jaar installatie, daarna jaarlijks 0,2 tot 0,7%.

Hulp nodig bij het proces? Bekijk onze volledige gids, die u door alle stappen van de installatie van zonnepanelen leidt.

Als u zich wilt informeren over de beste deals voor zonnepanelen bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn een betrouwbare energievergelijker en kunnen u helpen bij uw keuze. Vul dit formulier in en u heeft een ruime keuze aan leveranciers van zonnepanelen.

Meer nieuws

Andere artikelen

Heeft u nog vragen?
Wij staan tot uw beschikking.

Contacteer ons