In België gaan steeds meer huishoudens over tot zelfverbruik van energie. Om ecologische of economische redenen blijktzonne-energie nu de meest effectieve oplossing om de elektriciteitsrekening te verlagen. Maar de installatie van fotovoltaïsche panelen is geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen. Ontdek in dit artikel alle informatie die u vooraf moet weten en de verschillende stappen die u moet ondernemen om deze investering met vertrouwen te doen.
De installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen in Wallonië is zeer voordelig voor wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen en tegelijk wil besparen op zijn energiefactuur.
Elk jaar worden de elektriciteitsrekeningen hoger en hoger. Door te kiezen vooreigenverbruik bent u niet meer afhankelijk van schommelende energieprijzen. Deze controle over uw energie-uitgaven geeft u financiële zekerheid op lange termijn, wat belangrijk is voor uw portemonnee!
Door fotovoltaïsche panelen aan uw woning toe te voegen, verbetert de energieprestatie ervan aanzienlijk, waardoor u de waarde ervan op de markt kunt verhogen. U kunt dus stellen dat uw installatie zichzelf een tweede keer terugverdient bij de verkoop van het pand.
Met fotovoltaïsche panelen kunt u de energie van de zon omzetten in elektriciteit. Deze onuitputtelijke en gratis hulpbron is een duurzaam en niet-vervuilend alternatief voor de exploitatie van fossiele brandstoffen, die ons ecosysteem elke dag verzwakt. Wist u bovendien dat dankzij de technologische vooruitgang een zonnepaneel zijn koolstofvoetafdruk in minder dan 5 jaar compenseert? Niet slecht als je bedenkt dat de gemiddelde levensduur van een paneel 40 jaar is.
Voordat u zonnepanelen gaat installeren, is het belangrijk om wat informatie te verzamelen die u zal helpen de meest geschikte oplossing te kiezen.
Het is belangrijk om uw elektriciteitsbehoefte zo goed mogelijk te plannen om het model en het aantal te installeren panelen te bepalen om zelfverbruik van energie te garanderen.
Voor een optimale elektriciteitsproductie is het belangrijk de panelen te plaatsen in een richting waar de zon het felst schijnt, d.w.z. op een dak op het zuiden.
Het materiaal waarvan het dak is gemaakt, moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de installatie te dragen. Het is raadzaam om daken van polytilleien, leien (met haken, Eternit of ruit) of rieten daken te vermijden. Aarzel in geval van twijfel niet om contact op te nemen met een bevoegde installateur.
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de beschikbare en bruikbare oppervlakte voor de fotovoltaïsche panelen voldoende is en vrij van obstakels (schoorsteen, schaduwrijk gebied, ...). Om u te helpen, kunt u ons volledige artikel over de verschillende afmetingen van zonnepanelen in België raadplegen.
Zorg ervoor dat de bestaande elektrische installatie een gemakkelijke aansluiting van de omvormer bij de panelen mogelijk maakt.
In sommige gevallen is het verplicht een bouwvergunning aan te vragen bij uw gemeente voordat u fotovoltaïsche panelen kunt installeren.
Als aan alle voorwaarden voor een optimale opbrengst is voldaan, kunt u nu de nodige stappen ondernemen om zonnepanelen te installeren.
Nadat u de installateur hebt gekozen waarmee u wilt samenwerken, is het belangrijk een bezoek ter plaatse te plannen. Dit is een bezoek om de haalbaarheid van de installatie te beoordelen en met de technische verkoper de oplossing te bespreken die het meest geschikt is voor uw situatie (helling of type dak) en het verbruik dat geschikt is voor uw huishouden.
Na dit bezoek stuurt de leverancier u snel een passende offerte. Zodra de offerte is gevalideerd, kunt u met de leverancier een datum afspreken om met de werkzaamheden te beginnen. Gemiddeld duurt de installatie één tot twee dagen.
De installatie van de kits met fotovoltaïsche panelen gebeurt in 4 fasen:
Voordat uw fotovoltaïsche installatie in gebruik wordt genomen, moet worden gecontroleerd of deze voldoet aan de RGIE-normen en de technische specificaties van SYNERGRID. Zodra alles is gevalideerd en gecertificeerd, kunt u overgaan tot de inbedrijfstelling van de zonnepanelen.
Voor uw gemoedsrust en om te profiteren van een nieuwe, rendabele elektrische installatie, is het belangrijk om uw elektriciteitsleverancier in te lichten. Zij kunnen dan een wijziging aanbrengen in uw huidige contract. U moet ook uw verzekeringsmaatschappij inlichten om uw nieuwe installatie in uw dekking op te nemen om ongelukkige ongelukken te voorkomen.
Wil je de sprong wagen, maar heb je hulp nodig bij je aanpak? Aarzel niet om contact op te nemen met neem contact op met ons team Ons team van energieadviseurs helpt u het aanbod te vinden dat het beste past bij uw behoeften en uw budget.