16/6/2022

Hoe werkt de installatie van een zonnepakket?

Deel dit artikel

De zonnepanelenkit in Wallonië voor zelfverbruik is de meest rendabele investering voor een consequente onafhankelijkheid vanEDF-elektriciteit. Perfect voor burgerwoningen in de stad, het gebruik ervan zal uw rekening concreet verlagen. De functies van deze kit zijn niet complex. Hetzelfde geldt voor de installatie van de apparatuur, rekening houdend met de onderdelen van een zelfverbruikset.

De onderdelen van een zonnepakket voor eigen gebruik

Een zonneset voor eigen gebruik bestaat uit ten minste 05 onderdelen. Elk deel werkt onafhankelijk van het andere. Er vinden kettingreacties plaats en het eindproces is de productie van elektriciteit in uw huis. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van een zonneset voor eigen gebruik.

Op zoek naar een zonnepaneelkit in Wallonië? Qui dit mieux biedt u zijn expertise aan om de beste aanbiedingen te vergelijken en de gekwalificeerde leverancier te vinden die het best aan uw verwachtingen voldoet.

De sensor van de fotovoltaïsche panelen

Dit is de essentie van het zelfverbruikende zonnepakket. Dankzij silicium absorbeert het paneel de warmte van de zon. Of het nu monokristallijn, polykristallijn of amorf is, de werking blijft hetzelfde. Het zonlicht wordt opgevangen tussen twee positieve en negatieve lagen. De sensor creëert dan een spanning tussen deze twee lagen, die weer wordt omgezet in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt dan via een elektrische draad naar de omvormer getransporteerd.

De grootte van de fotovoltaïsche collector wordt voornamelijk bepaald door uw verbruiksbehoeften. Het wordt aanbevolen om het op het dak van uw huis te monteren. De montagesystemen variëren, afhankelijk van het soort dak en uw voorkeur. Het kan:

  • Een stalen pan type kantelbevestigingssysteem.
  • Een haakvormige bevestiging om aan het schuine dak te bevestigen.
  • Een bevestigingssysteem op het platte dak dat lijkt op een ballastbak.

De omvormer, het tweede belangrijkste onderdeel van de zonnekit

Zodra de gelijkstroom is geproduceerd, stuurt het paneel deze via de elektriciteitsdraden naar de omvormer. De omvormer dient nu als energieomvormer. Het stabiliseert de gelijkstroom en zet deze om in 230 V wisselstroom. Alleen als het is omgezet kan het worden gebruikt door de apparaten in uw huis. 

Er zijn twee belangrijke omvormers waarmee rekening moet worden gehouden: 

  • De hoofdomvormer regelt al het vermogen. Het verdeelt het vervolgens door uw huis. Dus het is een heel eenvoudig schema, het neemt de gelijkstroom van het paneel, zet het om en verdeelt het over de hele installatie.
  • De micro-omvormer wordt gebruikt wanneer meerdere zonnepanelen moeten worden gebruikt. In tegenstelling tot de hoofdomvormer, die meestal in huis wordt geïnstalleerd, bevindt de micro-omvormer zich precies achter het paneel. De levensduur van dit apparaat kan 10 tot 25 jaar bedragen. Zelfs als hij buiten werking is, werkt de hele zelfverbruikende zonneset nog steeds. Als u het aantal gebruikte panelen wilt verhogen, zal dat veel gemakkelijker gaan met de micro-omvormer.

Dozen speciaal gemaakt voor zonwering

Voor de bescherming van de installatie is een beschermkast nodig. Er zijn twee soorten bescherming:

  • De gelijkstroomkast (DC) is bevestigd tussen de panelen en de omvormer. Het bevat een isolator ter bescherming tegen blikseminslag.
  • De wisselstroomkast wordt geïnstalleerd tussen de omvormer en het elektriciteitsnet. Het heeft een 30mA differentiële schakelaar. Het beschermt ook tegen overspanning en bliksem.

Extra accessoires om alle installaties aan te sluiten

Om het paneel en de omvormer met elkaar te verbinden, heb je een draad nodig. De zonnekabel is de eerste draad die het zonnepaneel met de omvormer verbindt. Daarna komt een aardkabel om uw hele installatie aan te sluiten, van de omvormer tot uw lamp, oven of koelkast... enz.

Om de lekkage en het energieverbruik te controleren is ten slotte nog een apparaat nodig. Dit is een systeem om uw elektriciteitsverbruik te controleren en te beheersen.

Hoe het zelfverbruikpakket werkt

De werking van deze kit verschilt overdag en 's nachts. 

Gebruik overdag

Overdag werkt de zelfverbruikende zonnekit maximaal. Het is de eerste energiebron die uw huis gebruikt. Als uw verbruik het vermogen van de kit overschrijdt, schakelt hij over op de openbare energiebron. 

De grenzen van het zelfverbruikpakket

De zelf verbruikende zonnekit is een zeer rendabele investering om uw energiekosten te verlagen. Aangezien u geen batterij hoeft te kopen, is de investering sneller terugverdiend. De aanschaf van een batterij is namelijk nogal duur. Voeg daarbij het onderhoud van de accu, dat meer aandacht vraagt. Het is voordeliger om de kit te gebruiken.

De enige beperking hierbij is dat je 's nachts zeker moet overschakelen op openbaar stroomverbruik. 

Wilt u meer informatie over de installatie van fotovoltaïsche panelen? Ontdek hoe u het beste model zonnepaneel kiest voor uw behoeften.

Om uw keuze bij deaankoop van zonnepanelen in Wallonië te vergemakkelijken, laten wij u begeleiden. Vul dit formulier in en laat ons u begeleiden naar een aanbod met een betere kwaliteit-prijsverhouding. 

Wie zegt beter vergelijkt groene energie aanbiedingen voor u voor autonomie in uw voordeel.

Meer nieuws

Andere artikelen

Heeft u nog vragen?
Wij staan tot uw beschikking.

Contacteer ons