Bent u overtuigd van de grote voordelen die zelfconsumptie en groene energie kunnen bieden, en wilt u zonnepanelen installeren? Maar u weet niet welk paneel voor u geschikt is? In dit artikel vindt u een gids om u te helpen het juiste zonnepaneel te kiezen.
Als u een zonnepaneelproject voor uw huis overweegt, moet u eerst informatie inwinnen over de kracht van een zonnepaneel. Zo kunt u de energieproductiecapaciteit van uw installatie bepalen. U moet ook uw elektriciteitsverbruik berekenen. Dit hangt met name af van uw elektrische apparatuur en de samenstelling van uw huishouden, d.w.z. het aantal personen dat er woont. Om uw jaarlijkse energiebehoeften te schatten, neemt u gewoon het verbruik van uw oude facturen.
Daarnaast is het ook belangrijk om uw zonneproject te bepalen. Wilt u de zonne-energie geheel of gedeeltelijk zelf verbruiken of doorverkopen? In het eerste geval, d.w.z. gedeeltelijk eigen verbruik, bedraagt het ideale vermogen ongeveer 3 kWp. Voor een totaal zelfverbruikproject moet u kiezen voor een zonnepaneel met een vermogen van 1 kWp. En als u een doorverkoopproject wilt beginnen, zou een paneel met een vermogen van 6 tot 9 kWp ideaal zijn.
Om u beter uit te rusten en de juiste keuze te maken, zullen onze professionals u graag begeleiden bij uw keuze van zonnepanelen. Vind de beste leverancier bij Qui Dit Mieux
Uw energievergelijker in België.
Bij de vervaardiging van zonnepanelen worden over het algemeen twee soorten technologie gebruikt: kristallijn silicium en amorf silicium.
Er zijn twee soorten kristallijn silicium. Eerst is er polykristallijn en dan is er monokristallijn.
Polykristallijn is samengesteld uit meerdere siliciumkristallen van verschillende vorm en grootte. Deze kristallen hebben allemaal een andere oriëntatie, effectief bij het opvangen van omgevingslicht. Polykristallijn is meer geschikt voor streken met een warm klimaat. Het heeft een gemiddeld rendement van 12%.
Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit kristalcellen die in dezelfde richting wijzen en zijn doeltreffend in het opvangen van directe straling. De gemiddelde opbrengst van een monokristallijn zonnepaneel is 15%.
Amorf silicium bestaat uit cellen die geen kristallisatie hebben ondergaan. Het vangt gemakkelijker licht op, omdat de atomen niet echt georganiseerd zijn. Dit gebrek aan atomaire organisatie leidt tot een laag rendement, dat slechts tussen 6 en 8% ligt. Amorfe siliciumcellen hebben drie lagen: een positief gedoteerde laag, een negatief gedoteerde laag en een intrinsieke of niet-gedoteerde laag.
Kies dus voor de monokristallijne als u in een eerder koude streek woont, en het visuele aspect u aantrekt. Kies voor een polykristallijn zonnepaneel als u in een warme regio woont en groen wilt gaan, maar met een beperkt budget.
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, die zich onderscheiden door het soort energie dat ze produceren. Er is het thermische zonnepaneel, het aëro-voltaïsche zonnepaneel, het hybride zonnepaneel en het fotovoltaïsche zonnepaneel.
Uw keuze van een zonnepaneel moet gebaseerd zijn op een aantal criteria zoals: het toegekende budget, het productierendement en de bijzonderheden van de installatie. Maar het is zeker dat alle zonnepanelen betere alternatieven zijn om het energieverbruik te verminderen.
Tot dusver biedt het fotovoltaïsche paneel de beste prijs-kwaliteitverhouding, en bij nader inzien is het ook het gemakkelijkst te installeren, om nog maar te zwijgen van zijn efficiëntie en gemak.
Met het fotovoltaïsche paneel kunt u aanzienlijke energiebesparingen realiseren. En als er een overschot is, kunt u dat verkopen aan elektriciteitsleveranciers. Het is gemakkelijk te installeren, dus u kunt het zelf doen. En u moet ook weten dat het fotovoltaïsche paneel geen bijzonder onderhoud vereist. Het is zeer goed bestand tegen weersveranderingen en verschillende weertypes. Kiezen voor een installatie van fotovoltaïsche panelen is ook kiezen voor een ecologisch verantwoorde en duurzame levensstijl.
Kortom, het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden voordat u een zonnepaneel gaat installeren. En om uw keuze nog meer te verfijnen, kunt u overwegen de verschillende leveranciers die in het land bestaan te vergelijken. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze diensten: Qui Dit Mieux door dit formulier in te vullen.
Wilt u zonnepanelen installeren, maar weet u niet waar u moet beginnen? Ontdek ons artikel over de te volgen stappen bij de installatie van fotovoltaïsche panelen in Wallonië.