16/6/2022

Groen certificaat, hoe werkt het?

Deel dit artikel

Alles wat u moet weten over de werking van groenestroomcertificaten in Wallonië

Om de productie van hernieuwbare energie te verhogen en haar energieonafhankelijkheid te bevorderen, heeft de Belgische regering groene certificaten ingevoerd. De werking en de kenmerken van dit systeem van groene certificaten verschillen echter per regio. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over groene certificaten, met name in Wallonië: voorwaarden om in aanmerking te komen, procedure om het certificaat te verkrijgen, doorverkoopvoorwaarden, enz. 

Algemene informatie over groene certificaten

Groene certificaten: wat zijn dat?

Groene certificaten , die in 2001 in Europa zijn gecreëerd, zijn documenten die de hoeveelheid hernieuwbare energie certificeren die door eigenaars van zonnepaneelpakketten wordt geproduceerd. Met andere woorden, het is een mechanisme voor financiële compensatie aan producenten van groene energie.

Het aantal groene "titels" dat de producent krijgt, hangt af van de hoeveelheid energie die hij in de loop van het jaar heeft opgewekt. Elk groen certificaat staat dus gelijk aan 1.000 kWh geproduceerde hernieuwbare energie. 

Het belang van groene certificaten

Groenestroomcertificaten zijn Europese initiatieven om investeringen in hernieuwbare energie aan te moedigen en zo de opwarming van de aarde effectief te bestrijden. Door middel van groene certificaten worden burgers aangemoedigd om fotovoltaïsche panelen te kopen. Het is de bedoeling de ontwikkeling van de productie van groene elektriciteit, d.w.z. elektriciteit uit hernieuwbare en ecologische energie, aan te moedigen. 

Hoe groene certificaten verkrijgen in Wallonië?

Wie geeft groene certificaten uit in Wallonië?

In het verleden was de CWaPE verantwoordelijk voor de afgifte en regulering van Groenestroomcertificaten, maar vanaf mei 2019 is deze bevoegdheid overgedragen aan het SPW Energie. De SPW Energie is de regionale vertegenwoordiger van de SPW Territoire, Logement, Patrimoine, Energie in Wallonië. Deze laatste is verantwoordelijk voor het toekennen van groencertificaten, het vaststellen van de wet- en regelgeving met betrekking tot groencertificaten en het toezicht op de meterstanden. De behandeling van aanvragen voor groene certificaten in Wallonië duurt gemiddeld 5 maanden.

Wie kan profiteren van CV's in Wallonië?

Wie in Wallonië België in aanmerking komt voor Groencertificering zijn prosumenten, d.w.z. gedecentraliseerde producenten van groene elektriciteit. 

De soorten installaties waarop deze groene certificaten betrekking hebben, zijn onder meer zonnepanelen, waterkrachtcentrales, windturbines voor huishoudelijk gebruik, geothermische installaties of warmtekrachtkoppelingsinstallaties. Meer bepaald moeten fotovoltaïsche panelen een vermogen van meer dan 10 kWp hebben om in aanmerking te komen voor groene certificaten. Sinds de komst van het prosumententarief en de fotovoltaïsche zeepbel kunnen installaties met een vermogen van minder dan 10 kWp in Wallonië namelijk niet meer profiteren van groenestroomcertificaten.

Energieleveranciers moeten een minimumquotum aan geleverde hernieuwbare energie halen. Dit verplichte quotum is in 2006 door de Waalse regering vastgesteld en wordt elk jaar geleidelijk verhoogd. Voor het jaar 2022 bedraagt dit quotum bijvoorbeeld 39,33%.

Indien dit opgelegde quotum niet wordt bereikt, moet de prosument een boete van 100 euro per ontbrekend groen certificaat betalen.

Procedures voor het verkrijgen van Groenestroomcertificaten in Wallonië ?

Wilt u uw installaties in Wallonië certificeren? Dit zijn de belangrijkste stappen.

Allereerst moet u uw materialen installeren. Zorg ervoor dat u zonnepanelen of installaties van goede kwaliteit kiest. Zodra de installatie is voltooid, kunt u uw groene certificaten reserveren. Dan moet u elk kwartaal uw meterstand doorgeven aan SPW Energie. De prosument moet onder meer het quotum aan groene certificaten meedelen dat in verhouding staat tot de hoeveelheid groene elektriciteit die hij gedurende de periode heeft geproduceerd. Tot slot kunt u uw groene certificaten aanvragen. 

De maximumfrequentie voor het aanvragen van groene certificaten is 4 keer per jaar. U kunt uw meter ook elk kwartaal laten opnemen. De eenheidsprijs van Waalse groene certificaten ligt tussen 65 en 70 euro.

Hoe groene certificaten doorverkopen in Wallonië?

Wie zijn de potentiële kopers?

De verbruikers kunnen hun groenestroomcertificaten doorverkopen op de energiemarkt of gewoon kiezen voor de terugkoopgarantie op gewestelijk of federaal niveau. Door deze doorverkoop kunnen zij de financiële waarde van deze immateriële effecten ontvangen, ter compensatie van hun oorspronkelijke investeringen.

De TSO(Local Transmission System Operator) kan de groenestroomcertificaten terugkopen tegen een wettelijke minimumprijs van 65 euro/groenestroomcertificaat. Daarnaast kunnen producenten van groene energie hun certificaten ook doorverkopen aan energieleveranciers, tussenpersonen of particulieren. 

Wilt u uw groene certificaten in Wallonië België doorverkopen? Wij raden u aan de lijst van potentiële kopers te raadplegen die beschikbaar is op de website van de Waalse regering.  

Wat uw groene energiebehoeften ook zijn, en u wilt meer weten over de Waalse aanbiedingen van zonnepanelen die op de markt aanwezig zijn, wees gerust, bij Qui dit mieux bieden wij u ons beste advies voor een betrouwbaar, rendabel en duurzaam zonnepaneel in Wallonië. We kijken ernaar uit om u van dienst te zijn bij +32 2 899 51 97

Bekijk voor meer informatie over de prijs van een fotovoltaïsche installatie in België ons gedetailleerde artikel over hoe u de kosten van uw zonnepanelen en hun installatie kunt schatten.

Meer nieuws

Andere artikelen

Heeft u nog vragen?
Wij staan tot uw beschikking.

Contacteer ons