Bent u overtuigd van de vele voordelen die een installatie van fotovoltaïsche panelen u kan bieden en bent u van plan deze investering te doen? Ja, met fotovoltaïsche panelen kunt u uw eigen elektriciteit produceren en verbruiken. Ze zetten zonnestraling om in energie. Je kunt echter niet beslissen wanneer de energie wordt geproduceerd, daarom moet ze worden opgeslagen zodat ze kan worden gebruikt wanneer je ze nodig hebt. Dit is precies de rol van de zonnebatterij, die wordt gebruikt om elektriciteit op te slaan. Maar om de juiste batterijen voor uw fotovoltaïsche panelen te kiezen, moet u rekening houden met enkele criteria.
De levensduur van batterijen wordt bepaald door het aantal cycli, en één cyclus komt overeen met een volledige ontlading. Er zijn veel verschillende soorten batterijen die geschikt zijn voor fotovoltaïsche panelen. Ten eerste zijn er lithiumbatterijen. Ze hebben een levensduur tot 20 jaar, met 8000 cycli. Lithium ijzer fosfaat batterijen gaan 8 jaar mee met 3000 cycli. Dan zijn er nog gelbatterijen, die met 2500 cycli 7 jaar meegaan. Er zijn ook loodaccu's, die 1500 cycli en een levensduur van 4 jaar hebben. Tot slot zijn er AGM accu's, die 1300 cycli en een levensduur van 3 jaar hebben.
Het is belangrijk het aantal cycli van een batterij te bepalen om een idee te krijgen van de duurzaamheid ervan. De keuze van de batterij voor fotovoltaïsche panelen moet dus gebaseerd zijn op het vermogen om op te laden en natuurlijk op het vermogen om maximaal te ontladen. Maar let erop dat de installatie van een laadregelaar wordt aanbevolen voor bepaalde typen accu's. Dit is belangrijk om hun levensduur te verlengen, want hun oplaadniveau mag niet onder de 50% komen, anders wordt hun levensduur aanzienlijk verkort.
Voordat u uw leverancier van zonnepanelen kiest, gebruikt u een vergelijkingstool om uw keuze te vergemakkelijken. Bij Qui Dit Mieux geven we u professioneel advies en helpen we u de beste beslissing te nemen.
De opslagcapaciteit is de hoeveelheid energie die de batterij kan opslaan en wordt gemeten in kWh. Het geeft echter niet aan hoeveel energie hij op een bepaald moment kan leveren, dat is het uitgangsvermogen en wordt gemeten in kW. Ook moet worden opgemerkt dat de meeste batterijen momenteel zijn ontworpen om aan elkaar te worden gekoppeld om de totale opslagcapaciteit van het systeem te maximaliseren.
Een batterij met een hoge opslagcapaciteit en een laag vermogen zal dus een lage elektrische stroom leveren. Dit type accu is voldoende om essentiële elektrische apparatuur langdurig te laten werken. En omgekeerd is een batterij met een lage opslagcapaciteit en een hoog vermogen meer dan voldoende om alle apparaten in een huis te laten werken, maar slechts voor een paar uur.
In het algemeen mogen batterijen voor fotovoltaïsche panelen niet volledig worden ontladen. Waarom niet? Simpelweg vanwege de manier waarop ze werken, die kan variëren afhankelijk van de chemische elementen waaruit ze bestaan. Als een batterij regelmatig tot 100% wordt ontladen, heeft dit gevolgen voor de levensduur, de levensduur wordt aanzienlijk verkort. Om het systeem niet te beschadigen bestaat er voor fotovoltaïsche batterijen een zogenaamde ontladingsdiepte, die de maximale ontlading bepaalt die niet mag worden overschreden. Als u bijvoorbeeld een batterij van 10 kWh hebt met een ontladingsdiepte van 90%, mag u niet meer dan 9 kWh verbruiken voordat u hem oplaadt. Het is echter mogelijk deze limiet te programmeren, wat zeer praktisch is om te voorkomen dat de ontladingssnelheid steeds wordt gecontroleerd.
Kortom, voordat u een batterij voor uw fotovoltaïsche panelen kiest, moet u deze criteria in overweging nemen en een vergelijking maken: de opslagcapaciteit, de maximale ontladingscapaciteit of DoD en het aantal cycli. Als u deze richtlijnen volgt, vindt u gemakkelijk de juiste batterijen voor uw zonnepanelen. Heb je hulp nodig? Bekijk nu onze selectie van de beste zonnebatterijen op de markt.
De keuze van dergelijke apparatuur is niet eenvoudig, vooral als u nog een beginneling op dit gebied bent. Daarom is het belangrijk om de expertise van Qui Dit Mieux in te schakelen om u te helpen de juiste keuze te maken.
Bel ons op +32 2 899 51 97.